Belfast

The Boat

Belfast

The Boat

Odważne, wręcz wizjonerskie podejście projektantów, lokalizacja i spektakularne widoki w połączeniu z rzeźbiarską formą i wizualną ekspozycją przyczyniły się do wyjątkowości budynku The Boat.

Lokalizacja:
Główny wykonawca:
Architekt:

Realizacja:
Zakres projektu:

Belfast, Irlandia Północna
Harry Dougherty
TODD Architects and Planners
2009
Obliczenia statyczne, projekt wykonawczy i warsztatowy do wszystkich elementów ścian fasadowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Więcej

THE BOAT

Kraj: Wielka Brytania, Irlandia Północna
Lokalizacja: Belfast
Przeznaczenie: powierzchnia mieszkalna, powierzchnia biurowa, handel, usługi
Główny wykonawca: Harry Dougherty
Architekt: TODD Architects and Planners
Nasz udział: wykonywanie statyki, prefabrykacji i projektu budowy ścian osłonowych.
Czas realizacji: 2009

Projekt budynku The Boat był zwycięską propozycją w konkursie deweloperskim ogłoszonym przez Belfast Laganside Redevelopment Corporation.
Celem BLRC było wybudowanie oryginalnej budowli o mieszanym przeznaczeniu, aby zakończyć zagospodarowanie Custom House Square w Belfaście. Kluczowym celem była maksymalizacja potencjału handlowego okolicy i ożywienie tego obszaru w dłuższej perspektywie, przy jednoczesnym zbliżeniu się do przyległych terenów Belfast Lough, River Lagan i Belfast City.

PROJEKT
Odważne, wręcz wizjonerskie podejście projektantów, lokalizacja i spektakularne widoki w połączeniu z rzeźbiarską formą i wizualną ekspozycją przyczyniły się do wyjątkowości tego projektu. W zamyśle projektantów budynek miał uosabiać pracę, wypoczynek i zabawę w jednym. Zgodnie z projektem w budynku The Boat miały się znaleźć bar i restauracja, biura oraz mieszkania. Połączenie tak wielu funkcji w ramach jednego obiektu było unikalną propozycją w Belfaście.
Charakterystyczna forma architektoniczna projektu została ukształtowana w odpowiedzi na jego położenie i chęć stworzenia aktywnych fasad. Budynek w swojej formie jest otwarty zarówno w kierunki rzeki Lagan, jak i w stronę miasta, a zwrócony ku niemu słoneczny ekran ma znaczenie niemal metaforyczne jak wyciągnięte ku miastu ramię. Po przeciwnej stronie The Boat nieregularne przeszklenia zapewniają widok na plac i miasto. Kolorowe formy przypominające "ramki na zdjęcia" i oryginalne balkony dodają charakteru i elementu zaskoczenia do ogólnej kompozycji, a kolory odzwierciedlają przemysłowe dziedzictwo Belfastu.
Wszystkie części budynku The Boat w pełni wykorzystują orientację na eklektyzm, a każda z odrębnych funkcji budynku ma charakterystyczny dramatyczny i nieco dziwaczny wyraz w zakresie przestrzeni. Na parterze i pierwszym piętrze znajdują się bar i restauracja zaprojektowane tak, że każdy stolik jest zarazem wyjątkowym punktem widokowym dzięki przeszklenia na pełnej wysokości. Biura i pomieszczenia mieszkalne na wyższych kondygnacjach także są częściowo przeszklone na północno-wschodniej i północno-zachodniej fasadzie. Fasada The Boat zwrócona jest ku rzece pod wyraźnym ostrym kątem przypominającym łuk łodzi.

KONSTRUKCJA
Forma i wysokość planu budynku przyczyniły się do wyboru konstrukcji – płaskiej ramy betonowej. Elementy stałe są tradycyjną konstrukcją wnęki murowej z silikonem renderowanym zewnętrznie. Przeszklone fasady są termicznie łamane i składają się z podwójnych szyb, aluminiowych systemów ram połączonych z drewnem. Dach jest lekką konstrukcją składającą się z pokładu sklejki pokrytej izolowaną pojedynczą membraną.

Podobne projekty